Tuesday, May 31, 2011

cinta agung atau cinta palsu 2

nota sampah oleh ♛cik.Zaza Zakaria♛ 0 mereka yang cantik dan kacak Links to this post
assalamualaikummmmm...
aku macam orang tunggu bulan di tengahari...haishhh...mencarik ilham yang sangat malas na singgah dalam kepala otak aku nie...bukan senang gak ea nak jadi penulis "bidang terjon" nie ek..aha! di sebabkan oleyh "LADY ANN" la aku dengar lagu2 sedih time2 cam gini...sebab last citer arituh dorang suami isteri gadoh...huhhhh...goncang jiwa kusut aku nie dengar lagu jiwang pepagi buta nie...so...nie la sambungan nyer....
tapi sebelom tue na bagi watak jap t korang pening kepala... :)
uda/si suami/ayah : zack
dara/si isteri/ibu : as
anak 1: along
anak 2 : angah
anak 3: usu
:
:
:
:
:
:
Sepanjang hari mereka tak bertegur..dari hari ke minggu hinggalah genap sebulan...masing-masing akan mengelak dari berjumpa...si suami sering melakukan tugasan lebih masa untuk mengelakkan dari bertembung dengan si isteri...si isteri pula sering menangis kerana makan hati...anak2 pula buntu melihat keadaan ibubapa mereka...oleh kerana simpati dengan ayah dan ibu mereka begitu mereka memisahkan ibubapa mereka untuk memberi ruang untuk orang tua mereka berfikir...

As dibawa ke kampung atas cadangan kakaknya yang sulung...Angah hanya membisu sepanjang perjalanan ke kampung kali ini terasa sebak kerna hari nie dia balik bukan seperti zaman kanak2 nya yang indah penuh gelak tawa sebagai keluarga..tapi melihat perpisahan jantung hatinya...dan hanya dia dan ibunya sahaja yang pulang ke kampung...matanya hanya tertumpu pada jalan raya...
As memandang ke luar tingkap dengan perasaan kelu bila teringgat saat dia meninggalkan rumahnya tadi..Zack tidak sedikit pun berpaling ke arahnya saat meninggalkan rumahnya tadi...
baru sehari berada di kampung As berasa rindu pada suaminya..tapi kerana kecewa dengan sikap suaminya As hanya menangis mengenang kan kembali zaman percintaan nya.....

Kerana letih dengan kerja Zack tertidur di sofa...tanpa sedar air mata nya mengalir kerana kerinduannya pada isteri dunia akhiratnya....terinbau saat kata janji terucap "susah senang kita tetap bersama" kini ia nya hanya tinggal kata2 kosong untuk Zack...
:
:
:
:
:
:
bersambung! aha

nota kaki : tunggu ea wahai LADY ANN n korang yang ta bace lagi part one sila tekan cinta agung atau cinta palsu okey!














Sunday, May 29, 2011

juara mentor 5

nota sampah oleh ♛cik.Zaza Zakaria♛ 0 mereka yang cantik dan kacak Links to this post
assalammualaikum!
selepas pija , fiq , black , mohd kini mentor 5 mempunyai juara baru!!!
taniah diucapkan kepada juara baru mentor 5...SALMA dan mentornya ERRA FAZIRA.
kalau nak di ikutkan first time salma masuk mentor ada yang mempertikaikan sebab salma kurang cantik berbanding dengan peserta yang lain..namun salma dah pon buktikan yang rupa paras bukan nya ukuran...tapi aku tengok salma cantik pe...sape la yang bawak mulut longkang tue kan...haish...sian kat salma...keputusan malam nie memang sangat tepat sebab salma memang patut jadi juara dengan bakat nya yang sangat unik..yelah...cube korang review balik konsert sebelum nie...salma berjaya membawak lagu2 yang di berikan....walaupun ade komen dari juri2...tapi aku tengok okey jugak...kepada pemenang tempat ke 2 dan 3 pon... memang layak keperingkat akhir sebab semua nya berbakat...yang penting sekarang mereka semua juara mentor...sebab dorang sangat berbakat...
there some pic for uols!
:
:
:
finalis mentor 5
:
:
:
juara mentor 5 SALMA DAN ERRA
:
:
:
naib juara SHIHA DAN DATO SHARIFAH AINI
:
:
:
tempat ketiga IQA DAN EDRY 
:
:
:
:
:
:
nota kaki: ta der idea na sambung entry cinta agung atau cinta palsu -___-"



Saturday, May 28, 2011

tomok bakal kawen???

nota sampah oleh ♛cik.Zaza Zakaria♛ 0 mereka yang cantik dan kacak Links to this post
assalammualaikum!!!!!
gempakkkkk!!!!! mehhh..makcik2x...akak2x...adik2x...abang??????
hahahaha..gempak tak???
or aku jek yang ketinggalan zaman???
jeng2x...
MELEPAS~ 
hahahaha...
khabarnya tomok atau nama sebernanya...SHAH IDRAWAN ISMAIL... bakal menamatkan zaman bujangnya pada bulan julai ini....haishhhh....*frust meyh....hahaha wake up zaza...okeyh back to da entry...calon pilihan hati tomok ialah AYU seorang pramugari...sumber dari kosmo...so aku just menumpang heboh jekkk..kalau salah maaap la yer...
okeyh...dengar citer dorang nie couple da lame da hampir 8 taon gak r...huishhhh...sangat setia...and sangat kuat kepercayaan mereka nie...so nie bermakna sebelom tomok menang ONE IN THE MILLION!  susah senag bersama la dorang nie...sweeet!!!!....walaupun perbezaan umur tapi kalau dah sayang sampai jugak ke jinjang pelamin and doakan lah sampai ke akhir hayat....AMIN~
abang tomok khawin nanti masokkan gambar kat fb yer!!!! 
na pergi memang TAK la kan hahaha
takot meleleh lak hahaha
*GURAU!
but siyez...
ta sabar na tengok TOMOK kawen!!!!and timang baby cepat!! mesti comel2 anak dorang...
aha!
:
:
:
some picture ntok korang :')
tomok bersama newboyz!!!!

selepas O.I.M


bakal isteri tomok...*sweet couple meyh...






Wednesday, May 25, 2011

meleleh??! meroyan???! 3 jam karok???! gilak!

nota sampah oleh ♛cik.Zaza Zakaria♛ 0 mereka yang cantik dan kacak Links to this post
asslammualaikum!
memang kami...memang kami buat kerja gila tuh!!
aha! na tao pe yang kami buat?????
jeng...
jeng...
jeng....
suspen siket aha!
yup memule kami tengok wayang....ala...citer nur kasih tue....memang terbaek la...selute r kat penulis skrip..tuan directorrr...haha and all team citer NUR KASIH..woooooo...terlayan lak lagu dye..aha!
memang TERBAEK r!!!!sebab meleleh gak tengok citer tue...tapi cover ngan sweater...ta tao r kan kalau ader yang nampak..jeng..jeng..jeng...
then nie la jadikkk....
.
.
.
nie kat luar cinema..*speaking london aha!
tengkorak tue citer pirate tue..alaaa....jack sparowww..aha!
.
.
.
.
nie lak....kat ladies roomm...yelah...kalo da nanges tue kat compom2 la na touchup jap an...memang hobi amek gmbr kat toilet nie aha!
.
.
.
.
mam time....nie lak kat mcd...macam2 citer kuar..aha! maklumlah lame tak jumpe ngan makcik gebu fiza nie...hahaha...sampai tersembur makanan aku dibuatnyer makcik 2 orang nie..ngan lawak dorang..ngan gaya bergosib dorang nie..muahahahaha..selute!
.
.
.
.
.
yang nie memang tak leyh bla...yelah aku asyik kene ngajing jek ngan minah 2 orang nie...sebab tak bawak kad matrik aku...kalau bawak kad matrik dapat separuh harga...huh! nyesal ta bawak...dah pueh meroyan kat JJ tue kitorang decide na g karoke!
3 jam kitorang karok macam orang gilak dalam tue..muahahaha...asalkan orang lalu jekk mesti pandang pintu kitorang...hahaha...
gaya kitorang karoke mcm orang jakon...
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
                                                                                  .
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

dari berdiri...meloncat...berlari....sampai r duduk keletihan kitorang karoke! bayangkan la macam tak cukup tanah kitorang karoke...haishhhh....anak dara......
.
.
.
nota kaki: thanks beb! luangkan masa ngan aku.... sayang korang :)



Monday, May 23, 2011

cinta agung atau cinta palsu

nota sampah oleh ♛cik.Zaza Zakaria♛ 2 mereka yang cantik dan kacak Links to this post
salam..
Al-fatihah wat mangsa tanah runtuh...moga roh mereka di tempatkan di kalangan orang2 yang beriman..amin~
.
.
.
entry kali nie tentang cinta agung sepasang kekasih...dedikasi buat mereka yang aku cintai hingga akhir nafasku..
.
.
.
petemuan hari itu bukan dirancang malah itu kali pertama mereka bertemu..keliling mereka bagai terhenti..anak mata bagai tak mahu mengalihkan pandangan..akhirnya senyuman terukir di bibir Uda dan Dara..langkah membawa mereka kehaluan yang sepatutnya...
bagaikan jodoh mengikuti mereka kali ini petemuan di tasik..si uda bersama rakan seperjuangan berlari-lari anak, si dara pula bersama sepupunya menikmati pemandangan indah...bagai berjanji pertemuan kali ini tak dilepaskan uda untuk lebih mengenali si dara...baginya si dara sangat rupawan tak pernah terlihat anugerah Allah s.w.t yang sungguh indah dalam hidupnya...Subhanallah..terucap kalimah indah Syukur saat si dara memberi pandangan yang serupa..bermula saat itu mereka berkenalan dan menjadi rapat..perutusan surat menjadi saksi cinta yang mekar didalam hati uda dan dara..pelbagai diluahkan bagai tiada hujungnya..cinta yang mekar bagai tiada layunya...demi cinta si uda sanggup berhijrah agar lebih dekat untuk bertemu dengan si dara...pada masa itu dara adalah nyawanya...tiada lain diperlukannya begitu jugalah si dara..uda adalah udara yang diperlukan untuk teruskan hidupnya..cinta diucap janji diikat..demi cintakan sidara, uda sanggup memujuk bonda dan ayahnda untuk menerima si dara...walaupun orangtuanya menolak..uda tetap memujuk..agar menerima calon hatinya..apa yang dikhuatir oleh orang tua uda adalah takut dara merampas uda dari keluarga mereka..kerna uda adalah tunggak keluarga mereka..uda banyak berkorban demi adik-adiknya..tanpa uda keluarga mereka bagai tidak lengkap..uda memahami namun dara adalah nyawanya sekarang dan janji sudah dilafazkan..demi kasih pada anak sulung mereka orang tua menurutkan kata hati uda...bertandang sudah kerumah si darah kata sepakat di ucap...mereka kini diijab kabulkan kenduri kesyukuran berlangsung....
.
.
.
setahun mendirikan rumah tangga..mereka di kurniakan mutiara hati mengeratkan lagi hubungan mereka suami isteri..namun orang tua pernah berkata laut mana tak dilanda badai...kesempitan hidup menyesakkan sidara...perbalahan sering berlaku..kerna sayang uda bersabar dan terus memujuk untuk sabar dan bersama mengharungi hidup sebagai suami isteri..akhirnya si isteri sabar....
.
.
kini mereka memiliki pelengkap hidup kedua mereka..di bawa berjumpa dengan keluarga belah suami..dan saat itu si ibu mula mendesak si suami untuk melepaskan isterinya yang masih berpantang kerna si ibu masih belum dapat menerima kehadiran menantunya...tapi demi cinta dan kasih si suami mepertahankan isterinya..dan baginya isterinya adalah isteri terakhir dalam hidup dan itulah janji si suami..dan saat itu hidup mereka mula berubah...si isteri nekad untuk megubah hidup dan turut mencari nafkah..permata hati di asuh oleh waris yang sudi menolong...keluarga mereka kini bahagia...da di kurniakan lagi permata terakhir...mereka disayangi oleh kedua belah keluarga..tiada lagi ragu lagi bagi cinta mereka
.
.
sehingga musibah menimpa..keluarga mereka bagai menanti pecah belah...tiada ungkapan cinta..air mata sahaja yang membanjiri pipi...setiap perbincangan berakhir dengan perbalahan tidak tahu puncanya..saling menyalahi antara satu sama lain...namun dasar hati mereka masih terlihat cinta dan kasih sayang cuma keegoaan dalam diri masing-masing menutup kasih mereka..perasaan anak-anak tidak diambil kisah...kepentingan diri di utamakan...kesabaran tidak diambil....
.
.
.
bersambung!








Thursday, May 19, 2011

I stalk your profile

nota sampah oleh ♛cik.Zaza Zakaria♛ 2 mereka yang cantik dan kacak Links to this post
yes sayang i'm miss u larhh..
dan lagu nie sangat bermakna untuk aku keyh! meh aku terangkan why lagu nie penting untuk aku :)


ini kisah sedihku
aku mengharapkan sesuatu yang tak pasti
.
.
okeyh memang sedih sebab ianya makan dalam beb! sebab cinta diam-diam keyh bertaun kot aku pendam kira first love kot.. gak r aku simpan and senyap macam tue jekk...
ta der sape tao kot aha!
*sangat pandai sorokkan perasaan sendiri dari orang..

di saat kau disisiku
hidupku terasa indah
hidupku penuh warna-warni 
seperti pelangi
.
.
its right der!memang aku happy biler dekat ngan ko..borak ngan ko..
ye r ko bukan jenis layan orang pown kan..
aha!
tapi ko sangat caring ngan orang yang ko kenal tapi ko ego ta pernah nak tunjukkan

ku akui ku rindukanmu
saat kau tiada disisi
hancur hatiku bila kau sudah berpunya
.
.
kalau dulu aku nafikan semua perasaan aku kat ko...
*ego la konon kan..sajer tunggu ko dulu aha!
bongoks!
tapi bile aku dapat tao ko dah ada orang lain aku cakap..
owh okeyh fine hak ko pe kena mengena ngan aku kan..
*dalam ati perhhhggg cepatnyer dia lupakan aku!

i stalk your profile when i miss u
tengok semua gambar you tanpa jemu
i stalk your profile when i miss u
adakah kau juga memikirkanku
.
.
siyez ta pernah jemu aku selalu tengok pic ko!
thanks ko ta pernah private kan
walaupun aku ta "member" ko
bila aku bukak older post
aku slalu pikir...
ko pon wat macam aku ke???

semua gamba-gambar u bersama si dia
dalam caption "nya" kata mu "aku cinta dia"
reaksiku meluat tapi sedih pun ada
memang kau ni player malangnya ku mahu kau jua
.
.
aha! ko ta letak pic orang lain..
*happy jap :)

i stalk your profile when i miss u
adakah kau juga memikirkanku
.
.
sangat rindu kau!

kau seolah-olah memberiku harapan
di saat sunyi rasa kesepian
kau seolah-olah memainkan perasaan
inginku membencimu tapi aku yang tak tahan
.
.
hee..bila aku baca tentang kau! aku rasa ko pon rindu kat aku...
*blink..blinkk..
tapi aku ta tao tu untuk sape keyh fullstop!
*bengang disitu

i stalk your profile when i miss u
tengok semua gambar you tanpa jemu
i stalk your profile when i miss u
adakah kau juga memikirkanku

adakah cinta di balas....
.
.
cinta maen balas-balas..hurwm ko pernah ta pikirkan aku sejak kita berpisah???
yup kita jaoh..tapi........
yarhggggg!!!
damn miss u larh...
salah sape sekarang???
hahaha
dan ini sebabnyer lagu nie sangat penting buat aku sebab ia buat aku paham dengan perasaan aku kat ko! okeyh..
:
:
:
nota kaki: yang biru tu lirik lagu nyer yer... 
:D






Monday, May 16, 2011

selamat hari guru!!!

nota sampah oleh ♛cik.Zaza Zakaria♛ 0 mereka yang cantik dan kacak Links to this post
salam sejahtera :)
walau dah habis dah mood hari guru..sebab sekarang sudah pukul 12.30 tengahmalam dan 17hb mei 2011 hahaha sangat tidak ambil berat tentang tarikh2 penting... itulah aku..so maaapppp...hahaha
bukan ape aku benci na ingat nombor2x nie...*ahaaa..na salahkan no plak...hahaha
okeyh..nie entry untuk cikgu2x yang pernah mengajar pelajar malas dan nakal yang bernama zaza hahahaha....
sejak tadika lagi aku nie memang malas ngan nakal macam lelaki sebab aku sorang jek anak perempuan kazen pon ramai lelaki dari perempuan...so pe'el macam lelaki la..panjat sana panjat sini luka sana luka sini...haha normal bebe!
so bila dah masok sekolah rendah nie maken la menjadik2x sebab ader abang yang na leyh jage aku...hahaha bukan nyer jadik yang terbaek... jadi yang maken nakal..kacau sana usik sini..
BERLAJAR????
jangan harap!
maen jekkk...memang wanted la aku dulu mase skolah rendah asal muka aku jekk ta pernah nak siap omework yang cikgu bagi..macam denda aku dapat tapi tak jugak aku wat omwork tue...macam aku cakap JANGAN HARAP! hhahaha
naek sekolah menengah rendah?? aku jadik baek sket la...
CIKET LA...
hahaha..sebab mse f2 aku pengawas!!!makin la aku mendajalkan orang hahaha..tapi aku dengar cakap cikgu mula nak dengar la...ustaz lak yang jage dak2 pengawas nie... memang sopan santun la time tue...hahahaha....sekolah lak kat kelantan memang kene berubah la....
bila dah pindah seremban balik...ahaha..memang aku ta leyh lupa aku jadik orang paling diam...turut jek ape cikgu cakap..hahaha ntah camner la aku jadik macam tue... bile perjumpaan 3 penjuru jek cikgu mesti cakap aku nie BAEK hahaha bonda ngan ayah memang terkejut tahap berok la kan ta pernah2x anak perempuan dye nie turut cakap cikgu..hahaha..
ble da naek form 4 hahahaaha..tanduk ngan ekor mula kuar la kan..hahaha...ponteng kelas..tidur dalam kelas ta wat omwork akaun memang pabret la kan hahahaakaun bhai...pecah otak aku ngadap nombor ngan lejar...huh!
tapi cikgu2x banyak bersabar ngan aku..terutama ummi ngan cikgu maziah...ciyez rindu na dengar cikgu maziah aku tue memekik cakap "KAMMMUUUU NIE!!!!!!" hahaha rindu cikgu!
bila dah masuk IPTA nie memang rindu kat cikgu sebab kalau aku tak wat assigment pon lect aku just cakap dengan nada cool kalau ta hantar tak ader markah...
huh =.="
hahaha...kenangan semua tue...
and buat cikgu2x yang pernah mengajar saya 
TERIMA KASIH ATAS JASAMU!!!!







Sunday, May 15, 2011

cinta yang tak kesampaian....

nota sampah oleh ♛cik.Zaza Zakaria♛ 0 mereka yang cantik dan kacak Links to this post
 Kisah Hati – Alyah


Hatiku...
 hatimu...
Menjadi satu cinta
Ku rasa.. hadirmu
Hanya sempurnakan aku
Tapi cinta bukan milik kita
Semua harus berakhir

Cinta kau dan aku
Takkan mungkin bersatu
Untuk saat ini di dunia ini
Mungkin tidak bersama
Hadir di atas sana
Biar ku setia menjaga cintamu
Selamanya

Tapi cinta bukan milik kita
Semua harus berakhir

Cinta kau dan aku
Takkan mungkin bersatu
Untuk saat ini di dunia ini
Mungkin tidak bersama
Hadir di atas sana
Biar ku setia menjaga cintamu

Cinta kau dan aku
Takkan mungkin bersatu
Untuk saat ini di dunia ini.......
Biar ku setia menjaga cintamu
Selamanya


love this song...ahaaaaa....

Saturday, May 14, 2011

da new blog haha

nota sampah oleh ♛cik.Zaza Zakaria♛ 2 mereka yang cantik dan kacak Links to this post
di mulakan kan dengan nama Allah yang pengasih lagi penyanyang...
yesss...aku cube ntok simple mimple kan blog nie hahaha...so maken banyak la aku buang..jeng..jeng...
heeee....shoutbox pon aku tukar...hehehe...
:)
header un aku tukar..haishh p still ta pueh ati lagi...
sangat ta bersyukur ahaaaaa....
okey forget all thats...
huh!
keje...sangat boring..sebab akan ader customer ble malam jekk...
yela time tue la kan na tepon makwe..pakwe memasing....
hahaha...
betol meyh...
sebab pakcik..makcik yang datang pun topup kan ntok anak2 dorang
haish.....makwe..pakwe..ader p na topup mntak kat mak ayah...
try r independent cket...
haishhhh...
hahaha
cuti ???
hmmmm g keje la....
tambah duet poket..asyik harapkan mak ayah jekkk
sian dorg patutnyer dorang la harap kat korang skrg nie...
kbai.
.
.
.
.
.
nota kaki: gurl2 area kl hati2x tao bnyak acara sukan lempar asid skrg nie...sooo...
hati2x okeyh ;)

Tuesday, May 10, 2011

darah dan kacang merah?

nota sampah oleh ♛cik.Zaza Zakaria♛ 0 mereka yang cantik dan kacak Links to this post

tadaaaa! dadadadadaaaaa.....
okeyh korang h=jusr tahu nak tambahkan darah makan hati ngan kerang kan.. kan...
there have some tips selain dua makanan td ada yang lain antaranya KACANG MERAH!

Melihat berbagai kandungan nutrisi kacang merah diatas, maka dapat diuraikan berbagai manfaatnya, yaitu :
  • Mencegah kolesterol jahat dan memperlancar pencernaan (anti sembelit). Kandungan fibernya yang tinggi difermentasi dalam usus besar dan menghasilkan asam-asam lemak rantai-pendek, yang dapat menghambat sintesis kolesterol hati. Belum lagi kandungan Omega-3 dan Omega-6 juga akan sangat membantu;
  • Mencegah resiko diabetes karena kandungan karbohidrat kompleknya berglikemik indek rendah dan termasuk lamban cerna;
  • Membantu pematangan sel darah merah, membantu sintesa DNA dan RNA, serta menurunkan level homosistein dalam pembuluh arteri (sehingga mengurangi resiko penyakit jantung) dengan kandungan folat dan vitamin B6;
  • Membantu program diet karena fibernya akan membuat Anda merasa kenyang dan kalorinya juga sangat rendah. Apalagi kandungan protein nabatinya akan bermanfaat untuk perkembangan massa otot tubuh;
  • Menjaga fungsi sistem syaraf, metabolisme karbohidrat, dan mencegah penyakit beri-beri dengan kandungan thiamin;
  • Membantu proses metabolisme asam amino, asam lemak, lipid, glukoneogenesis, sintesis neurotransmitter, sintesis histamine, sintesis dan fungsi haemoglobin serta menjaga kesehatan kulit dengan kandungan vitamin B6;
  • Membantu proses pembekuan darah pada luka
  • Membantu pembentukan komponen utama sel-sel darah merah, pembentukan enzim, pembentukan tulang, mencegah resiko anemia (darah rendah) dengan kandungan zat mineral zinc, besi, dan tembaga;

tue dya...khasiat kacang merah....
tggu next time okeyh citer pe lak ntok entry bru.. byebye....







    Monday, May 9, 2011

    ANEMIA

    nota sampah oleh ♛cik.Zaza Zakaria♛ 0 mereka yang cantik dan kacak Links to this post
    okey dari bidang hotel kita tukar ke bidang doktor..ahaaa...berkemungkinan nie penyakit bonda...
    .
    .
    .
    Anemia, perkataan yang berasal daripada bahasa Greek (Ἀναιμία) yang membawa pengertian "tiada darah", merujuk kepada kekurangan sel darah merah (RBC) dan/atau hemoglobin. 
    Ini mengurangkan keupayaan darah untuk memindahkan oksigen ke tisu-tisu, dan mengakibatkan hipoksia; oleh sebab semua sel manusia bergantung kepada oksigen untuk hidup, tingkatan-tingkatan anemia yang berbeza-beza menimbulkan pelbagai masalah
    Tiga kelas anemia yang utama termasuk:
    • kehilangan darah akut (mendadak) yang berketerlaluan (genting seperti dalam kes pendarahan akibat kecelakaan, atau kronik (melalui kehilangan darah isi padu rendah dalam jangka masa lama);
    • pemusnahan sel darah yang berterlaluan (hemolisis); dan
    • pengeluaran/penghasilan sel darah merah yang kurang (hematopoiesis yang tidak berkesan).
    dignosis:
    :
    :
    Satu-satu cara mengesan anemia adalah dengan ujian darah. Lazimnya, kiraan darah lengkap boleh dilaksanakan. Selain daripada melaporkan jumlah sel darah merah dan tahap hemoglobin, penganalisis automatik juga boleh mengukur saiz sel darah merah, yakni satu alat penting untuk membezakan sebab-sebabnya.
    Kekadangnya, ujian lain diperlu untuk membezakan lagi sebab-sebab anemia. Ini dibincangkan bersama dengan diagnosis pembezaan (bawah). Doktor mungkin juga memutuskan membuat ujian darah penyaringan yang lain untuk menentukan sebab keletihan, tahap-tahap glukosa, kadar pemendapan eritrosit, feritin, ujian fungsi renal serta elektrolit mungkin menjadi sebahagian daripada kajian diagnosis intensif. 
     Tanda-tanda
    :
    Tanda-tanda pucat pada bibir dan sekeliling mulut, kuku, pelipat dan di bahagian dalam kelopak mata. Tidak bermaya, letih, dan lemah badan. Pendek nafas apabila melakukan senaman.. Pening, pitam disebabkan oleh kurangnya oksigen sampai ke otak. Angina pektoris iaitu suatu keadaan apabila berlaku kesakitan di dada yang diakibatkan oleh oksigen yang sampai ke jantung tidak mencukupi. Palpitasi, iaitu suatu keadaan apabila denyutan jantung menjadi cepat dan kuat secara luarbiasa. Kurang selera makan dan kehilangan berat badan, sukar untuk berjalan; dan mental bercelaru yang disebabkan oleh kekurangan vitamin B12. Penyakit demam kuning (jaundis) terjadi bagi kes anemia hemolitik .


    so sape ade tanda2 nie bawak2x ler jumoe doktor pakar.... :)

    Saturday, May 7, 2011

    walau apapun aku sayang bonda...

    nota sampah oleh ♛cik.Zaza Zakaria♛ 0 mereka yang cantik dan kacak Links to this post
    first thing aku na tanya korang best ta ade ibu yang sihat and ceria selalu???
    yang boleh dakap korang???
    yang boleh kejar korang???
    boleh buat apapun untuk lindungi korang???
    BEST TAK?????
    tapi bonda aku?????
    hanya mampu terlantar menahan sakit sorang2x..
    aku tak mampu nak buat apa2x
    ada masa bonda boleh tersenyum...
    ada masa bonda hanya menangis menahan kesakitan....
    puas aku dan keluarga aku yang lain cari apa jenis penyakit bonda...
    orang lain lihat aku tersenyum ketawa tapi bila bebicara tentang ibu..mama..mak...atau apa pun gelarannya...dalam hati aku menangis.....kenanagkan bonda aku tak macam orang lain....
    tambah pulak malam hari ibu nie ibu tak ada kat sisi aku...
    orang lain sekarang mesti tengah sambut hari ibu ngan ibu dorang kan..mesti bestkan dapat peluk ibu..tapi aku???? aku sorang2x tanpa ibu...
    walau apapun aku bersyukur sebab aku masih ada bonda.....
    .
    .
    .
    .

    "ibu...fara nak ucapkan selamat hari ibu..maafkan fara ampunkan dosa fara kalu selama nie pernah jatuhkan airmata ibu...fara tetap sayangkan ibu..."
    .
    .
    .
    .
    nota sampah: sumpah time nie aku sangat perlu kan korang ayen..myra..tyrah..fara..aida..asma..ayu..!!! aku nak tumpang bahu korang....T_T

    Tuesday, May 3, 2011

    wedding.congrats.ending.studies.working.alone.love story.

    nota sampah oleh ♛cik.Zaza Zakaria♛ 0 mereka yang cantik dan kacak Links to this post
    first entry nie ntok my kezen kak hunny bunny hhahaaha...congrat kak hunny 4 your wedding...ahaaa...seyez u looks beautiful that day....mcm2 bju akak try p just dpt shoot dri tepi jekkk..ahahahaiii gner enset jek tue pon enset pinjam....bapak kedekot owner tue eheheeekkkk..
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .

    there you are...kak hunny..my mom..me..tasya...si flower girl batrisya..and the cuties baby yana..hahaha comel ta anak kezen aku nie...dorg nie sibling...hahahabulat gler mter dorg geram lak aku tengok....ye la antie dorg ta cmel mcm dorg...hahahaa
    .
    .
    .okeyh ending that stories mory...now...MERDEKA!!!!!!ahaha aku da asbis sem1
    giler nyer cerita hahaha
    baru abis sem 1 dah kecoh ye tak hahaha
    tapi sem nie la yang banyak bukak mata aku..
    ubah hati aku...
    and changes everything in ma life..alll...
    aku jumpa , aku kehilangan , semuanya dalam idup aku...berubah...
    tapi datang lak 6 orang pelawak antarabangsa dalam idopa ku yg tetiba bertukar jadik sibling aku ahaha...haru idop aku..sebab aku susah nak rasa kesunyian..
    sebab time aku sunyi dorang mesti ader...
    masa ahli mujum lak..and time tue gak dorang wat kusut otak aku...and secara langsung dorang jugak yg huraikan kekusutan wayar dalam otak aku...aku boleh tergelak dalam tangisan


    dorang la org penting lam idop aku...aha!
    .
    .
    .
    .
    .
    and lastly love story yg jadik abu......_
    ahahahahaha...
    tggu abis studies la na cinta cinton nie...kusut jiwa jekkk..lagi pon sekarang nie jaoh ngan sibling yang datang na pujuk aku...na tumpangkan bahu untuk aku....
    then walk alone la beb!





    nota sampah:miss all my sibling....



     

    It's from HEART Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea